להעביר את הנסיעה בכיף: מה ההבדל בין גלי צה"ל לגלגלצ?

עולם הרדיו נמצא כיום בצילו של האינטרנט ושל הטלוויזיה, אך הוא עדיין עולם רחב ופעיל – גם בארץ. במסגרת זו כולם שמעו על גלי צהל וככל הנראה גם על תחנת גלגלצ. אבל מה בדיוק מיוחד בשתי התחנות האלה? מה ההבדל ביניהן? וכיצד מועמדים לשירות ביטחון יכולים להתקבל אליהן?

פעילות מיוחדת ומעניינת

צה"ל הוא גוף גדול עם אינספור פעילויות ומקצועות מעניינים ושונים, כך שמגויסים טריים עשויים למצוא את עצמם משרתים במקומות ובתפקידים בהיקף נרחב מאוד, אפילו יותר מאשר במסגרת האזרחות. בין כלל היחידות והתפקידים אפשר למצוא את גלי צה"ל (גל"צ), שהיא תחנת הרדיו של צה"ל. זהו גוף צה"לי אשר מבוסס על חיילים בשירות סדיר אך כולל גם עיתונאים אזרחים (כמו למשל אזרחים עובדי צה"ל). גלי צה"ל משדרת תוכניות אקטואליה, חדשות, מוזיקה, תרבות, פודקאסטים ועוד לאורך היום, ובמסגרת שידורי תחנה זו קיימת גם תחנת גלגלצ, שזכתה לפופולריות גדולה לאורך השנים וחלק מהתוכניות שלה מוכרות היטב לציבור הרחב. כך למשל "קולה של אמא" או "ציפורי לילה", שמשודרות בין חצות לשעה שתיים בלילה, רצות כבר מאז שנות השבעים. השירות הצבאי בגל"צ אפשרי רק למספר מצומצם יחסית של חיילים בכל זמן נתון, שכן זוהי יחידה קטנה יחסית, ומדובר בשירות מיוחד ומעניין. התפקידים האפשריים במסגרת השירות בגלי צה"ל כוללים עורכים מוזיקליים, קריינים, עיתונאים, מפיקים ושדרנים, ובשנים האחרונות נוסף גם תפקיד לעורכים דיגיטליים.

 

 

מהו גלגלצ?

קל להתבלבל בין גל"צ (גלי צה"ל) לבין גלגלצ, אך גלגלצ הוא למעשה ערוץ רדיו במסגרת גלי צה"ל, אם כי הוא מתנהל כמעין תחנת רדיו בפני עצמה. זוהי תחנה שמתמקדת במוזיקה וכוללת גם דיווחי תנועה ומעט תוכניות תוכן, ושידוריה זמינים גם כרדיו רגיל וגם דרך אתר גלגלצ. אחד האירועים המרכזיים של התחנה הוא המצעד השנתי, שבו נבחרים שירים ואומנים שבלטו במיוחד לאורך השנה. אין מיונים בצה"ל ישירות לתחנת גלגלצ או לכל פעילות ספציפית אחרת של גל"צ. תהליך המיון עובד ככה שמתקבלים קודם כל לגלי צה"ל ואז יכולים לשבץ אתכם לגלגלצ לפי צורכי הצבא.

מיונים לגלי צה"ל

אז כיצד מתקבלים לגלי צה"ל? דרישות הבסיס הן דפ"ר 70 ומעלה, קב"א 52 לבנות ו-54 לבנים ופרופיל 64 ומטה לבנים. בנוסף, לבנות ציוני יום המא"ה צריכים להיות 2 ומעלה בניהול וארגון ו-3 ומעלה בעיבוד מידע. בשאלון ההעדפות יש לדרג במיקום גבוה את התפקיד של עיתונאי צבאי, שכולל בתוכו את כל התפקידים בגלי צה"ל, וניתן גם לבקש באופן יזום מיונים לגל"צ. מעבר לכך, דרישות הקבלה הן מיוחדות ותפורות לצורכי היחידה, בדומה למיונים למקומות אחרים בצה"ל. בין השאר נבחנים בשאלוני ידע כללי, ידע במוזיקה פופולרית, ידיעת הארץ, כושר ביטוי טוב ועוד. על חלק מהדברים ניתן דגש בהמשך המיון בהתאם לתפקיד המיועד, כמו למשל מבחן שבוחן האם למועמדים ולמועמדות לקריינות יש קול רדיופוני מספיק שיתאים לשידור ברדיו, כדי שיהיה נעים להאזין לרדיו במהלך נסיעות ומהבית. המיונים כוללים גם ראיון אישי.

לסיכום

גלי צה"ל היא לא יחידה קרבית מיוחדת, אך זה לא אומר שקל להתקבל אליה. בכל שנה מגויסים לגלי צה"ל רק כעשרים מתגייסים חדשים, כך שהתחרות על מקומות אלה רבה. כדי להתכונן לכך, ניתן להיעזר בערכות הכנה שונות, ואלה שמשקיעים במיוחד עשויים להתכונן באופן מיוחד ונקודתי, למשל באמצעות רישום לקורס קריינות. אם אתם מאוד רוצים להיות שדרנים או לעסוק בתקשורת ועיתונות בעתיד, הבחירה בגלי צה"ל עשויה להיות טובה ומתאימה לכם במיוחד לזמן השירות הצבאי. וגם אם אתם לא חושבים כל כך רחוק, זהו בהחלט סוג מיוחד ומעניין של שירות צבאי.

מאמרים אחרונים

רותם סלע בראיון של גיא פינס

נגישות